top of page

המדריך לתכנון תאורה


תכנון התאורה משפיע בין היתר על התחושה הכללית שלנו, על האוירה ועל נראות הצבעים והמרחב. על ידי תכנון נכון נוכל להדגיש פרטים כמו נישות ופרטי אומנות שנרצה לתת להם תשומת לב. יש להתייחס גם לתאורה הטבעית שנקבל מחלונות ומפתחים שונים לפי שעות היום והכיוון שמימנו האור חודר פנימה.
קבלו כמה טיפים לתכנון תאורה בצורה אפקטיבית:

 

Black Lamp_edited.png

סוגי תאורה

ישנם שלושה סוגי תאורה עיקריים:

1. תאורת כללית: זוהי התאורה העיקרית של החלל​​, שמספקת אור רחב ואחיד להצפת החלל באור. בדרך כלל מדובר במנורות תקרה, קירות או חלונות שמכניסים אור טבעי. חשוב לוודא שהתאורה הזו מפוזרת באופן שווה כדי למנוע צללים לא רצויים ואזורים חשוכים בחלל. 

​2. תאורת עבודה: תאורה זו מיועדת למשימות ספציפיות כמו קריאה, עבודה במשרד או בישול במטבח. לצורך כך נתכנן מנורות שולחן, מנורות קיר מעל אזורי עבודה או מובנת בנגרות כמו פס לד נסתר.

3. תאורת הדגשה: תאורה שנותנת אוירה מיוחדת ומשמשת להדגשת פריטים מסוימים כמו עבודות אמנות, צמחייה או אובייקטים ייחודיים בעיצוב. לרוב נשתמש בספוטים או תאורה ממוקדת.

נקפיד לשלב כמה סוגי תאורה בחלל. לדוגמא, אם נתמקד בסלון: נתכנן תאורה אוירה שתעניק לחלל אור חזק ואחיד, בנוסף נמקם תאורת הדגשה לסטואציות שנרצה אור חלש ומעומעם יותר בשולי החדר, למשל בעת בצפיה בסרט. ולבסוף נמקם תאורת משימה, כמו מנורת רצפה עומדת לצורך קריאה. לא כדאי לחסוך בגופי תאורה, העלות להתקין אותם לאחר עבודות הבניה או השיפוץ יהיו פי כמה. לכן יש לבנות את תוכנית התאורה עם הרבה מחשבה על הפרטים הקטנים.

באשר לבחירת גוף התאורה, נכון יהיה להתייחס אליו כאל תכשיט שיוסיף נגיעה עיצובית ייחודית וישתלב עם שאר האלמנטים בחלל, כמו פירזול, נגרות וריהוט.

Hanging Lamp_edited.png
Lamp _edited.png
Hanging Lamp   _edited.png

גוון התאורה

גוון התאורה נקרא 'טמפרטורה' עם הערך מעלות קלווין (יסומן באות K) והטווח נע לרוב בין 2700K ל6000K. ככל שהתאורה צהובה יותר (חמה) היא תהיה עם ערך נמוך יותר וככל שהתאורה לבנה יותר (קרה) היא תהיה עם ערך גבוה. הטמפרטורה המומלצת לבתי מגורים וסביבות שנרצה אוירה חמימה ונעימה היא סביב ה3000K, בעוד שלמשרדים וחללים מסחריים נעדיף תאורה קרה יותר שנעה בין 4000K-5000K.

הצבעים במרחב יראו במיטבם והכי קרוב לצבעם האמיתי אם נשתמש בטמפרטורה 3000K. ככל שנעלה במעלות הצבעים יקבלו תוספת גוון כחלחל עדין שעלול לשנות את הגוון הסופי שנרצה לקבל. הדבר מורגש בעיקר בצבעים בהירים כמו בקירות ובחזיתות נגרות, לכן חשוב לבחור את הצבע של האובייקט תוך מחשבה על גוון התאורה שנעדיף באותו חלל.

7cbf6822c36e0f27fe44394a85949f58_edited.

עוצמת התאורה

תכנון עוצמת התאורה הוא קריטי ביותר, תכנון לקוי יגרום כך שהחלל יהיה חשוך עם שטחים מתים שלא מקבלים אור בכלל ויראו צללים לא רצויים בחלל. מעבר למראה הלא אחיד, תאורה חלשה תגביר את מאמץ העיניים מה שתורם להרגשה כללית עייפה, כאבי ראש ואפילו עליית מספר למרכיבי משקפיים. לכן מומלץ מאוד להעזר באיש מקצוע מהתחום. ישנה נוסחה בסיסית לחישוב עוצמת האור הנדרש בהתאם לשטח החלל. אך יש לקחת בחשבון לא רק את השטח הרבועי (מ"ר) אלא גם את גובה התקרה (נפח החלל) ואם יש אלמנטים שחוסמים את האור כמו קורות בטון ותשתיות.

LUMEN (לומן)

LUX (לוקס) =

עוצמת האור שהמנורה מפיקה (lm) לכל צריכת חשמל של וואט (w) אחד. ככל שגוף התאורה יותר איכותי וחסכוני הוא יפיק יותר לומן על כל וואט שיצרוך (lm/w).

יח' מידה של אור על שטח מסויים, ז"א התוצאה שנרצה לקבל.

טבלת תאורה.png

לוקס * מ"ר = לומן

lux * m  = lm

2

כך תוכלו לחשב מהי עוצמת האור הנדרשת מתאורה שלכם בהתאם לסוג החלל:

סוגי גופי תאורה ומיקומם

גופי תאורה זה הוא עולם ומלואו וכדאי להקדיש לנושא מחשבה על מנת להימנע מטעיות, למקסם את החלל ולצורך הכנת תשתיות נדרשות עבור גופי תאורה שונים. למשל גופי תאורה שקועים ידרשו הנמכת גבס קלה או הכנה מיוחדת בנגרות ואילו לגופי תאורה כבדים לעיתים נצטרך לבצע חיזוקים בתקרה.

מיקום התאורה צריך להיות מדוייק למטרה שלה היא נועדה. במטבח נתכנן תאורה כללית חזקה וברורה, ונשלב תאורת עבודה מעל משטח העבודה, אם אין אפשרות להתקין פס לד מתחת לארונות העליונים נשתמש בספוטים תקרתיים (או קיריים במידה ואפשר) ונשים לב למקם אותם מעל המשטח, כ50 ס"מ מהקיר (יש להתחשב בפתיחת הדלתות של הארונות העליונים!), כדי להמנע מהטלת צל של האדם העובד במטבח. אותו רעיון לגבי שולחנות עבודה, כדאי למקם תאורה תלויה מעל שולחן העבודה בגובה של כ80-100 ס"מ מעל השולחן על מנת לתת קונטרה לצל שהאדם היושב יטיל על השולחן.

גופי תאורה עם אהיל שמסתיר את מקור האור (Dark Light) לרוב יקטינו את עוצמת האור ויש לקחת זאת בחשבון ולבחור נורה חזקה יותר, זה הוא גוף תאורה שלא יסנוור ולכן כדאי להשתמש בו כתאורה כללית שלרוב חזקה יותר.

אם אתם חובבי אומנות, כדאי לתכנן מראש איפה כל אובייקט ימוקם ובהתאמה להציב ספוט שידגיש ויחמיא ליצירה.

96285fe697fd7a3de5d0919bff76259f_edited.

לד או ליבון?

Table Lamp_edited.png

תאורת ליבון היא מהדור הישן של הנורות. החסרונות העיקריים הם שהנורה מתחממת מאוד, צרכנית גדולה של אנרגיה ובעלת בלאי גבוה. לעומתה, נורת הלד, נחשבת לדור החדש של התאורה ומרבית הצרכנים יעדיפו לד על פני ליבון. היתרונות הבולטים של הלד הם שהנורה כמעט ולא מתחממת, חסכונית באנרגיה והבלאי הוא נמוך. ניתן למצוא נורות חכמות שמתחברות לאפליקציות שונות לשליטה חכמה. החסרון העיקרי הוא במקרה שרוכשים גוף תאורה עם נורת לד מובנת, לא נוכל להחליף את הנורה אלא נצטרך לרכוש גוף תאורה חדש. ישנם חידושים ופתרונות היום בשוק, אבל לא מיושמים באופן גורף על כל גופי התאורה ויש לברר במעמד הרכישה.

 

כשאומרים לד נוטים לחשוב על תאורה גנרית אבל ישנן נורות לד דקורטיביות מסוגים שונים שנותנות מענה מצויין לכל גחמה ואפילו נורות דמוי פחם שמצטיינות בהכנסת אוירה אינטימית ונעימה.

אז לד או ליבון? תחליטו אתם.

bottom of page